Fantastisk motorsport

Motorsport

Motorbåtsport

För de oinsatta är motorbåtsport en himla röra med diverse tävlingsklasser och tävlingsformer, m.m. Idag tänkte vi bryta ner lite av detta i ett försök att ge er en klarare bild av vad motorbåtsport egentligen handlar om.

powerboat

Om man samlar alla de motorbåtsporter som finns så kan man rent generellt säga att det handlar om att köra så fort som möjligt på vattnet, samtidigt som man bibehåller kontroll över sin båt. Detta kan låta som en relativt enkel uppgift men många extremt duktiga och professionella förare har voltat runt med sina båtar på grund av en rad olika anledningar. Med så stora krafter i rörelse så räcker det enbart med en vinst som tar tag i båten fel eller en våg som rubbar båtens balans en aning för mycket. Det gäller med andra ord att hålla tungan rätt i mun och att ha respekt för den sport man valt att hålla på med. På expressen.se kan du med egna ögon bevittna en båt som tappar kontrollen i 200 km/h.

Tävlingsformer

Inom motorbåtsport brukar man tala om tre olika tävlingsformer:

  • Offshore racing – brukar räknas som den äldsta av de aktuella tävlingsformerna och är vanligtvis ett endurance-lopp. Med det menas att man kör en längre sträcka, oftast ifrån en plats till en annan.
  • Rundbana – är en vanlig tävlingsform inom motorbåtsport där några av de mest prestigefyllda tävlingsklasserna huserar. Förarnas uppgift är helt enkelt att ta sig runt en utsatt bana av bojar och/eller sjömärken i en förbestämt ordning och den som är snabbast att ta sig igenom banan är logiskt vinnaren.
  • OCR – är en blandning av både Offshore racing och Rundbana. Banan är dock betydligt större än vid vanliga Rundbanetävlingar och man rundar naturliga hinder så som exempelvis öar.

Tävlingsklasser

Inom Rundbane-racing finner du några av de mest förnäma tävlingsklasserna där de större är Formula 1 (även kallad H2O F1 – f1h2o.com), F2 och F4-s. Formula 1 räknas som båtarnas motsvarighet till motorsportens Formula 1, en vetskap som bör göra det enklare för dig som läsare att få perspektiv på läget.

Några andra kända klasser är Thundercat – som körs med sydafrikanska katamaraner, Classic – för båtar 25 år eller äldre där både båtform och motortyp är fri att välja som man önskar, samt diverse olika Offshore-klasser.

En rolig men dyr sport

Det är långt ifrån gratis att syssla med motorbåtsport i alla dess former, vilket gör att det är svårt som privatperson att ge sig på en karriär bara hur som helst. Båtarna är dyra, reparationerna är dyra, bränslet är dyrt och du behöver dessutom se till att skaffa dig de förarintyg som krävs för att vistas på vattnet. Det sistnämnda kan du läsa mer om på fordonskurser.se. Trots kostnaderna så klagar dock inte de som lyckas hålla sig flytande, då motorbåtsport helt enkelt är vansinnigt roligt att syssla med. Man får dock inte glömma bort att det är extrema krafter i rörelse, vilket gör att det är långt ifrån en lekskola att sätta sig ner bakom ratten i maskiner som dessa.