Fantastisk motorsport

Motorsport

Enduro

Från en motorsport till den andra. Enduro är döpt efter spanska formen av engelskan ord för uthållighet, Det finns runt 500 klubbar av enduro i Sverige och det nationella idrottsförbundet heter Svemo: Svenska Motorcykel. och Snöskoterförbundet. Samma förbund håller även i speedway. Det är en sport i vår smak. Sverige är bra på enduro och vi har vunnit många mästerskap.

Inom motorcykelsport har enduro flest utövare bland amatörer och eliter. För sporten krävs speciella motorcyklar som påminner om crossen fast med mjukare fjädring och att den har högre bottendrag. Banorna är ofta off road med olika hinder och utmaningar i hård terräng. Inom världsmästerskapen måste banan vara minst 200 km och 30 % av den sträckan måste vara asfalterad. Man tävlar mot klockan. i en traditionell endurotävling följer varje tävlande ett strikt schema. Det finns olika stationer utmed banan där man ska försöka vara på exakt rätt tid. Är man för snabb eller för sen straffas man. Här är den stora skillnaden från motorcykelrally. En som inte är insatt i sporten kan ha svårt att hålla rally och enduro isär. Det man då ska tänka på är att enduro handlar om att hålla tiden medan rally handlar om att komma först i mål. Sporten är numera så pass populär att till och med företag som Betsafe har gått in som arrangörer och anordnat en tävling som heter Nattracet: en tävling där förarna kör i mörkret. Enduro lockar förare av båda könen och är en favoritsport bland många ungdomar.

Anders Eriksson är sjufaldig världsmästare i Enduro och någon att hålla koll på. Han började tävla 1991 och tog sin första titel 1995. Sen dess har till blivit en hel del vinster. Han har vunnit mästerskapet fyra gånger i 500cc-klassen och bytte sedan ned till 450cc-klassen under 2003 och tog tog hem ett mästerskap till.

En femfaldig världsmästare inom sporten var finnen Mika Ahola. Han gjorde sin debut 1993 och klättrade snabbt upp mot toppen. 2001 förlorade han mästerskapstitel med 0.06 sekunder mot svensken Anders Eriksson. Tyvärr avled Ahola 2012 på sjukhus efter att ha fått interna skador under en träning i Barcelona.

För er som älskar enduro bjuds det på flera stora tävlingar just nu! Härnäst är Europamästerskapen som börjar Spanien. Resterande deltävlingar kommer att hållas i Rumänien, Italien och sist Ungern. Under 2013 var det Jessica Jönsson som tog hem det kvinnliga EM-guldet. Det ska bli spännande att se vem som knycker det i år! Och efter det väntar VM som också har sin första deltävling i Spanien.